Koho by někdy nepožahala kopřiva? Otravný plevel, řeknete si. Jenže tenhle plevel najde uplatnění i v našich kuchyních při přípravě chutných jarních pokrmů.
Ze 100 gramů čerstvých listů dostanete 60 mg vitamínu C, dále také provitamín A, provitamíny skupiny B a navrch ještě draslík, vápník a železo. Takže stojí za to dát těm žahavkám šanci jak v domácí lékárně, tak i v kuchyni. Z mladých kopřiv připravíte výtečnou nádivku, špenát nebo polévku a tělu tak prospějete vitamínovou bombou. To si však užijete jen na jaře, později už tolik nechutnají.
Kopřivová polévka se slaninou a sýrem
- miska mladých kopřiv
- 1 lžíce másla
- 2 lžíce hladké mouky
- 50 g slaniny
- 1,5 litru vývaru
- sůl
- pepř
- 200 ml kysané mléko
- 50 g tvrdého sýra
Na másle zpěníme cibuli se slaninou, na zlatavou cibulku přisypeme mouku a krátce osmahneme. Poté zalijeme vývarem, prošleháme a povaříme. Přidáme omyté a jemně nasekané kopřivy a po 15 minutách osolíme a opepříme, na závěr přidáme kysané mléko.
Před podáváním posypeme strouhaným sýrem.
Sekaná s kopřivou
- 500 g mletého masa
- mladé kopřivy (co se vejde do hlubokého talíře)
- 1 cibule
- 2 stroužky česneku
- 2 housky
- trocha mléka
- 1 vejce
- sůl
- pepř
- 1 lžička majoránky
- špetka muškátového oříšku
- 50 g slanina
- máslo na vymazání pekáče
Kopřivu nadrobno nasekáme, nakrájenou housku namočíme v mléce. Veškeré suroviny kromě slaniny dobře promícháme a ze vzniklého těsta vytvarujeme šišku, kterou vložíme do máslem vymazaného pekáčku. Povrch poklademe tenkými plátky slaniny a upečeme do červena. Během pečení podléváme teplou vodou a výpekem.