Kopřiva pro labužníky

Koho by někdy nepožahala kopřiva? Otravný plevel, řeknete si. Jenže tenhle plevel najde uplatnění i v našich kuchyních při přípravě chutných jarních pokrmů

Ze 100 gramů čerstvých listů dostanete 60 mg vitamínu C, dále také provitamín  A, provitamíny skupiny B a navrch ještě draslík, vápník a železo. Takže stojí za to dát těm žahavkám šanci jak v domácí lékárně, tak i v kuchyni. Z mladých kopřiv připravíte výtečnou nádivku, špenát nebo polévku a tělu tak prospějete vitamínovou bombou. To si však užijete jen na jaře, později už tolik nechutnají.

Kopřivová polévka se slaninou a sýrem

  • miska mladých kopřiv
  • 1 lžíce másla 
  • 2 lžíce hladké mouky
  • 50 g slaniny
  • 1,5 litru vývaru
  • sůl
  • pepř
  • 200 ml kysané mléko
  • 50 g tvrdého sýra

Na másle zpěníme cibuli se slaninou, na zlatavou cibulku přisypeme mouku a krátce osmahneme. Poté zalijeme vývarem, prošleháme a povaříme. Přidáme omyté a jemně nasekané kopřivy a po 15 minutách osolíme a opepříme, na závěr přidáme kysané mléko.

Před podáváním posypeme strouhaným sýrem.

Sekaná s kopřivou

  • 500 g mletého masa
  • mladé kopřivy (co se vejde do hlubokého talíře)
  • 1 cibule
  • 2 stroužky česneku
  • 2 housky
  • trocha mléka
  • 1 vejce
  • sůl 
  • pepř
  • 1 lžička majoránky
  • špetka muškátového oříšku
  • 50 g slanina
  • máslo na vymazání pekáče

Kopřivu nadrobno nasekáme, nakrájenou housku namočíme v mléce. Veškeré suroviny kromě slaniny dobře promícháme a ze vzniklého těsta vytvarujeme šišku, kterou vložíme do máslem vymazaného pekáčku. Povrch poklademe tenkými plátky slaniny a upečeme do červena. Během pečení podléváme teplou vodou a výpekem.