Štovík, opomíjená bylina

Kdo někdy nepoužil přirovnání „kyselý jako šťovík“? A kdo pravdu šťovík ochutnal? Jestli nevíte, jak na to, přinášíme pár rad.

Proč si místo kyselého bonbonu dopřát plevel, který najdete všude na slunných místech s dostatkem vlhkosti? Šťovík kyselý a šťovík menší se používal jako zelenina už ve starověku. Ostatní, vyšší druhy nesbírejte, ty jsou nejedlé. 

Sběr šťovíku

Obsahuje velké množství kyseliny šťavelové, proto v pokrmu použijte pouze maximálně 100 gramů. Jinak si koledujete o problémy. Čerstvým listům se mají vyhnout lidé náchylní na tvorbu ledvinových či močových kamenů a onemocnění dnou, dále kojící maminky. Dopřát si šťovík ale mohou, stačí listy tepelně upravit. Navíc negativní účinky omezíte použitím smetany, tvarohu, sýru a vajec.

Štovík v kuchyni

Do jídelníčku ho zařaďte pro bohatý výskyt vitamínu C. Dodáte tělu i vitamín B1 a provitamín A, jako bonus navíc dostanete v mladých listech draslík, vápník, mangan a železo ovlivňující krvetvorbu.

Čerstvé listy šťovíku jsou účinné hlavně na záněty v ústech, afty a opary.

Sušený kořen šťovíku je součástí projímavých čajů.

Kdo experimentuje s přírodními barvivy, získá z kořene šťovíku trvalou žlutou barvu a z lodyhy červenou barvu.

V dubnu sbíráme mladé křehké lístky do jarních salátů, bramborového salátu, majonézy, nakyslých polévek, grilovanému masu, tvarohových pomazánek a jinak se meze fantazii nekladou.

Recepty využívající šťovík

Krémová polévka se šťovíkem

  • 1 litr vývaru
  • hrst šťovíkový listů
  • 2 stroužky česneku
  • jarní cibulka
  • 2 lžíce másla
  • 1 lžíce hladké mouky
  • 1 mrkev
  • 1 salátová okurka
  • bylinky (petrželka, pažitka, tymián, šalvěj)
  • 1 smetana
  • 2 žloutky
  • sůl, pepř

Na másle zpěníme drobně pokrájený česnek, cibuli, mrkev a okurku. Přidáme jemně nakrájené šťovíkové listy a vše krátce podusíme. Zaprášíme moukou, osmahneme a zalijeme vývarem, povaříme. Nakonec přidáme bylinky a pár minut vaříme. Do odstavené polévky vlijeme smetanu s rozšlehanými žloutky, osolíme a opepříme.

Ryba se šťovíkem

  • 4 porce ryby
  • ½ mletý zázvor
  • 1–2 stroužky česneku
  • ½  sušená šalvěj
  • 2 hrsti šťovíkových listů 
  • sůl, pepř
  • olej
  • mouka na obalení
  • 1 lžíce másla 
  • cibule
  • 4 lžíce smetany
  • 1 vejce

Rybí filé pokapeme citronem, posypeme zázvorem se šalvějí, potřeme lisovaným česnekem a necháme odležet, než připravíme zbytek. 

Mezitím vyrobíme šťovíkovou omáčku – na másle zpěníme cibuli a na ní dodusíme celé listy šťovíku. Osolíme, opepříme a zalijeme smetanou s rozšlehaným vejcem. Můžete případně zahustit trochou strouhanky. Rybu osolíme, obalíme v mouce a na oleji zprudka opečeme.

Podáváme přelité šťovíkovou omáčkou, zdobené nakrájeným citronem. Vhodnou přílohou jsou brambory.

Omáčka ke grilovanému masu, rybě, vařené zelenině a vejci vařeným natvrdo

Spařené šťovíkové listy bez řapíků osušíme a drobně pokrájíme, promícháme s pažitkou, cibulkou a sterilovanou okurkou. Vše smícháme s majonézou, solí a kapary.


Informace uvedené na tomto webu nemají povahu zdravotnického poradenství ani doporučení k postupu při léčbě. Při léčbě zdravotních potíží vždy dbejte rad svého lékaře a konzultujte s ním postupy léčby.