Kdo někdy nepoužil přirovnání „kyselý jako šťovík“? A kdo pravdu šťovík ochutnal? Jestli nevíte, jak na to, přinášíme pár rad.
Proč si místo kyselého bonbonu dopřát plevel, který najdete všude na slunných místech s dostatkem vlhkosti? Šťovík kyselý a šťovík menší se používal jako zelenina už ve starověku. Ostatní, vyšší druhy nesbírejte, ty jsou nejedlé.
Sběr šťovíku
Obsahuje velké množství kyseliny šťavelové, proto v pokrmu použijte pouze maximálně 100 gramů. Jinak si koledujete o problémy. Čerstvým listům se mají vyhnout lidé náchylní na tvorbu ledvinových či močových kamenů a onemocnění dnou, dále kojící maminky. Dopřát si šťovík ale mohou, stačí listy tepelně upravit. Navíc negativní účinky omezíte použitím smetany, tvarohu, sýru a vajec.
Štovík v kuchyni
Do jídelníčku ho zařaďte pro bohatý výskyt vitamínu C. Dodáte tělu i vitamín B1 a provitamín A, jako bonus navíc dostanete v mladých listech draslík, vápník, mangan a železo ovlivňující krvetvorbu.
Čerstvé listy šťovíku jsou účinné hlavně na záněty v ústech, afty a opary.
Sušený kořen šťovíku je součástí projímavých čajů.
Kdo experimentuje s přírodními barvivy, získá z kořene šťovíku trvalou žlutou barvu a z lodyhy červenou barvu.
V dubnu sbíráme mladé křehké lístky do jarních salátů, bramborového salátu, majonézy, nakyslých polévek, grilovanému masu, tvarohových pomazánek a jinak se meze fantazii nekladou.
Recepty využívající šťovík
Krémová polévka se šťovíkem
- 1 litr vývaru
- hrst šťovíkový listů
- 2 stroužky česneku
- jarní cibulka
- 2 lžíce másla
- 1 lžíce hladké mouky
- 1 mrkev
- 1 salátová okurka
- bylinky (petrželka, pažitka, tymián, šalvěj)
- 1 smetana
- 2 žloutky
- sůl, pepř
Na másle zpěníme drobně pokrájený česnek, cibuli, mrkev a okurku. Přidáme jemně nakrájené šťovíkové listy a vše krátce podusíme. Zaprášíme moukou, osmahneme a zalijeme vývarem, povaříme. Nakonec přidáme bylinky a pár minut vaříme. Do odstavené polévky vlijeme smetanu s rozšlehanými žloutky, osolíme a opepříme.
Ryba se šťovíkem
- 4 porce ryby
- ½ mletý zázvor
- 1–2 stroužky česneku
- ½ sušená šalvěj
- 2 hrsti šťovíkových listů
- sůl, pepř
- olej
- mouka na obalení
- 1 lžíce másla
- cibule
- 4 lžíce smetany
- 1 vejce
Rybí filé pokapeme citronem, posypeme zázvorem se šalvějí, potřeme lisovaným česnekem a necháme odležet, než připravíme zbytek.
Mezitím vyrobíme šťovíkovou omáčku – na másle zpěníme cibuli a na ní dodusíme celé listy šťovíku. Osolíme, opepříme a zalijeme smetanou s rozšlehaným vejcem. Můžete případně zahustit trochou strouhanky. Rybu osolíme, obalíme v mouce a na oleji zprudka opečeme.
Podáváme přelité šťovíkovou omáčkou, zdobené nakrájeným citronem. Vhodnou přílohou jsou brambory.
Omáčka ke grilovanému masu, rybě, vařené zelenině a vejci vařeným natvrdo
Spařené šťovíkové listy bez řapíků osušíme a drobně pokrájíme, promícháme s pažitkou, cibulkou a sterilovanou okurkou. Vše smícháme s majonézou, solí a kapary.
Informace uvedené na tomto webu nemají povahu zdravotnického poradenství ani doporučení k postupu při léčbě. Při léčbě zdravotních potíží vždy dbejte rad svého lékaře a konzultujte s ním postupy léčby.