Macerát
Připravíte vylouhováním bylin ve studené vodě po dobu 2 až 8 hodin. Využívá se zejména pro slizovité přípravky, jako je například kořen proskurníku, lněné semínko, květ slézu nebo lišejník. Květy louhujeme kratší dobu než kořen, ne vždy může macerát příjemně vonět. Časté je například macerování šípků. Přes noc studenou vodu zabarví, pak ho můžete pomalu ohřát na pitnou teplotu. Macerát nevařte, abyste se nepřipravili o část cenného vitaminu C.
Macerát využijí především lidé s nemocnými játry nebo ledvinami, kteří by měli omezit přísun tříslovin. Kdo naopak potřebuje dodat organismu třísloviny, například z dubové kůry pro léčbu hemoroidů, musí kůru nechat přejít varem, čímž získá odvar.
Macerováním bylin v alkoholu získáte tinkturu.
Nálev
Nálev je vlastně bylinkový čaj připravovaný z částí léčivých rostlin. Čerstvé nebo sušené byliny zalijte vodou o teplotě 80 °C a nechte louhovat. Čerstvým bylinám stačí kratší doba louhování. Květům stačí 5–10 min, listy 15 minut, stonek nechte louhovat maximálně po dobu 15–20 minut, nejdéle času 20–30 minut potřebuje kořen.
Nejen při louhování, ale i při pití nechte šálek přiklopený pokličkou. Účinně tak využijete i prchavé éterické oleje z bylin. Nejúčinnější je použití směsi bylin, kde se účinné látky vzájemně doplňují. Při správném namíchání bylinné směsi navíc jedna bylina svou účinnou látkou napomáhá maximálnímu vylouhování, zatímco druhá přispívá k lepšímu vstřebávání. Nejčastěji postačí 1 vrchovatá lžička bylin na šálek.
Odvar
Používáme pro získání účinných látek z tvrdých částí rostlin, jako jsou kořeny, stonky a kůry. Tvrdé části rostlin obsahují bílkoviny, které by se spařením nebo rychlým varem srazily, a tím zabránily uvolnění účinných látek. Proto tvrdé části bylin louhujte ve studené vodě nejlépe přes noc. Druhý den pomalu přiveďte k varu a vařte 1–5 minut.
Tinktury
Patří mezi nejefektivnější metody používání bylin. Obsahují velké množství účinných látek, jejichž rychlé působení využijete vtíráním do kůže, případně je lze polykat na lžičce či po kapkách v čaji. Odpadá tak vaření čajíčků a žvýkání kořenů, což ne vždy chutná. Přípravu tinktur zvládne každý a časová náročnost je minimální.
Nejběžněji se tinktury připravují macerací bylin v 40–50% alkoholu. Pokud máte zásobu režné nebo ovocné pálenky, klidně ji použijte. Dávkování bylin použijte v poměru 1 váhový díl byliny na 5 váhových dílů alkoholu. V praxi to většinou znamená nádoba naplněná bylinou do ⅔ a dolít alkoholem až po hrdlo. Macerujte v tmavé nádobě při teplotě 20 °C a denně protřepávejte. Nejoptimálnější doba macerace je 14 dní, poté výluh sceďte a nechte v chladu odpočívat 24 hodin. Roztok přefiltrujte a doplňte alkoholem na původní množství.
Bylinkový likér
Hrst sušených bylin naložíme do 30% alkoholu a po 3 týdnech scedíme. Dolijeme cukrem rozvařeným ve vodě a přelijeme do lahví.
Sirup domácí
Vyrobte si macerát (viz. výše), který svaříte s cukrem do požadované hustoty. Je vhodné přidat citron nebo kyselinu citronovou.
Léčivá vína
Do skleněné nebo keramické nádoby přelijte bílé nebo červené víno, do kterého přidáte hrst bylin (30-40 g) Ve tmě nechte louhovat při 20 °C, po týdnu scedíte a máte hotovo. Takto připravené víno vydrží i několik let, tak to s konzumací nepřehánějte a myslete na to, že se jedná o lék. Rozhodně neprohloupíte, pokud použijete například mařinku vonnou, rozmarýn, bazalku, meduňku, pelyněk, šalvěj, levanduli, heřmánek.
Bylinné oleje
Čerstvé nebo sušené byliny se nakládají do olejů lisovaných zastudena. Podle následného použití využijte slunečnicový, sezamový nebo olivový olej. Pro kosmetické účely sáhněte pro olej mandlový, konopný a jiný. Byliny do oleje můžete nadrtit a nechte stát v teple. V tomto případě dobře poslouží slunný okenní parapet. Hlídejte si jen dobu trvanlivosti oleje a to, aby všechny části rostlin byly potopené. Po 2–3 týdnech sceďte přes jemné síto.
S bylinkovým olejem bude salát zaručeně chutnat lépe. Komu se nechce drhnout mastnou vanu, odpustí si koupel s bylinným olejem, stačí vetřít po koupeli olej do pokožky. Plod své práce oceníte v tomto případě při masáži.
Velmi efektní je ponechání snítky nebo plodu v oleji. Použijte však pouze sušené části, zabráníte tím plesnivění.
Mast z bylin
Extrakt z bylin (například i bylinný olej) smícháme s nahřátým včelím voskem a parafínem. Jako základ pro výrobu domácí léčivé masti poslouží i vepřové sádlo, které se skvěle vstřebává.
Rady pro přípravu a užívání
Dodržujte při přípravě nálevu, odvaru, macerátu i tinktury:
Čím menší jsou kousky rostliny, tím více účinných látek se uvolní. Kořeny nasekejte již před sušením, jinak se zbytečně nadřete a malé kousky se usuší rychleji.
Suché listy nebo květy promněte v ruce nebo v hmoždíři těsně před spotřebou.
S pitím nepospícháme, ale pijeme po douškách a před polknutím chvíli poválíme v ústech.
Bylinné napařovací zábaly
Do hrnce nad vroucí vodu vložíme v cedníku či sítu čerstvé nebo sušené byliny. Přiklopíme. Jakmile byliny změknou, teplé zabalíme do gázy a přiložíme na postižené místo. Převážeme ručníky nebo teplými šátky. Důležité je působení tepla minimálně 2 hodiny. Vhodné je působení přes noc. Tato metoda je velmi účinná především u přesličky.
Bylinné koupele
Na koupel celého těla potřebujete 6–8 litrů čerstvých nebo 200 g sušených bylin, které nechte přes noc louhovat ve studené vodě. Druhý den zahřejte a sceďte do koupele. V lázni musíte ležet 20 minut se srdcem nad vodou. Odpadá také drhnutí ručníkem, jednoduše si vezměte jen župan a hurá na hodinu pod peřinu.
Na sedací koupel vám postačí poloviční množství bylin. Dbejte, aby voda dosahovala nad ledviny. Vodu lze použít víckrát jen si ji musíte trochu ohřát, a to i v případě, že jste členové klubu otužilců.