V předchozím článku jsme se věnovali medvědímu česneku, jeho sběru a pěstování. Zmínili jsme také, proč je česnek medvědí léčivý. V tomto článku nabídneme několik receptů, které můžete během jarních měsíců vyzkoušet.
Naložený medvědí česnek
Na ½ kg listů česneku medvědího použijeme 80 g soli.
Jemně pokrájené listy medvědího česneku osolíme a necháme 1–2 hodiny pustit šťávu. Naplníme vymyté skleničky a přelijeme scezenou šťávou z listů. Uložíme na chladné místo a použijeme na dochucení omáček apod.
Česnekové pesto
- ½ kg listů česneku medvědího
- 0,7 l olivového oleje
- sůl
- lze přidat piniové oříšky a parmazán
Pokrájené listy medvědího česneku jemně rozmixujeme s olejem (případně s oříšky a sýrem) na hladkou hmotu konzistence kaše a osolíme. Naplněné ve sklenicích ještě zakápneme olejem. Skladujeme v chladu.
Česneková majonéza se sýrem
- 100 g majonéza
- 200 g tvrdý sýr
- 2 listy medvědího česneku
- sůl
- pepř
Majonézu promícháme s jemně nakrájenými listy česneku medvědího, nastrouhaným sýrem a ochutíme kořením. Podáváme k masu, na chléb a skvěle se hodí k vejcím natvrdo.