Recepty z medvědího česneku

V předchozím článku jsme se věnovali medvědímu česneku, jeho sběru a pěstování. Zmínili jsme také, proč je česnek medvědí léčivý. V tomto článku nabídneme několik receptů, které můžete během jarních měsíců vyzkoušet.

Naložený medvědí česnek

Na ½ kg listů česneku medvědího použijeme 80 g soli.
Jemně pokrájené listy medvědího česneku osolíme a necháme 1–2 hodiny pustit šťávu. Naplníme vymyté skleničky a přelijeme scezenou šťávou z listů. Uložíme na chladné místo a použijeme na dochucení omáček apod.

Česnekové pesto

  • ½  kg listů česneku medvědího
  • 0,7 l olivového oleje
  • sůl
  • lze přidat piniové oříšky a parmazán

Pokrájené listy medvědího česneku jemně rozmixujeme s olejem (případně s oříšky a sýrem) na hladkou hmotu konzistence kaše a osolíme. Naplněné ve sklenicích ještě zakápneme olejem. Skladujeme v chladu.

Česneková majonéza se sýrem

  • 100 g majonéza
  • 200 g tvrdý sýr
  • 2 listy medvědího česneku
  • sůl
  • pepř

Majonézu promícháme s jemně nakrájenými listy česneku medvědího, nastrouhaným sýrem a ochutíme kořením. Podáváme k masu, na chléb a skvěle se hodí k vejcím natvrdo.