Popenec obecný

Vydali jste se na sběr hluchavky nachové a našli přitom rostlinku mírně se lišící od hluchavky modrými květy a kulatými listy? Pravděpodobně jste našli kočičí tlapu, husí nožku, moďálku, kondelíka, budru, konrábka, kondrlíka, švýcarský čaj, vopenec, zádušníka, zemský břečňan, popoňku nebo také pupínka. Má i další názvy, ale nejznámější je popenec obecný, popenec břečťanovitý nebo popenec břečťanolistý. 

Prostě příliš názvů pro jednu rostlinku, kterou zahradník nazve otravným plevelem. Roste totiž všude, na loukách, podél cest, najde si cestu i přes kamennou zídku a na skalkách je jako doma. Množí se plazivými výběžky a to poměrně rychle. 

A jak už to bývá, i tento plevel umí být užitečný – a to především v kuchyni, takže klidně sbírejte.

Nať popence se sbírá od dubna do května, používá se čerstvá i sušená. Má příjemnou a kořenitou chuť. Na rozdíl od popence chlupatého, který je hořký a narazíte na něj pouze na Moravě. 

Ve středověku lidé popenec používali proti moru a očarování. Dnes jím lze pomoci osobám se sníženou žaludeční kyselostí, podporuje chuť k jídlu a pomáhá proti průjmu. Jak je to s očarováním, není známo, ale i tak můžete vylepšit popencem své recepty:

  • karbanátky
  • zeleninová polévka
  • omelety
  • pomazánky s tvarohem
  • míchaná vejce
  • bramborový salát
  • vařené brambory
  • smoothie

Levně, rychle, chutně: Bramborová omeleta s popencem (pro 2 osoby)

  • 4 vařené brambory nakrájené na kolečka
  • 100 g anglické slaniny
  • 1 cibule
  • 4 vejce
  • hrst nasekaného popence
  • sůl, pepř

Na slanině opečeme kolečka brambor a cibuli. Vejce rozšleháme s popencem, okořeníme a nalijeme na brambory. Opečeme na jedné straně a pak překlopíme na talíř.

Bramborová polévka s popencem

  • 300 g  drobně pokrájených syrových brambor 
  • 1 cibule na kostičky
  • 3 stroužky česneku
  • 1 mrkev
  • 1 petržel (lze nahradit celerem)
  • 3 lžíce sádla (nebo olej)
  • 3 lžíce krupek (lámanka)
  • kmín, sůl, pepř
  • hrst nakrájeného popence

Na troše oleje osmažíme cibulku, kořenovou zeleninu, 2 stroužky česneku, ochutíme kmínem, pepřem, solí. Stačí jen pár minut a zalijeme 1,5  l vody. Přidáme brambory a na sádle opražené krupky. Vše vaříme doměkka a krátce před koncem vaření přidáme popenec. Hotovou polévku dochutíme rozmačkaným stroužkem česneku.