Mařinka vonná – pomocník nejen na pocuchané nervy

Víte, proč si pěstovat na zahradě svízel? On totiž není svízel jako svízel. Některé druhy mají širší použití, než jen jako opravdu svízelný plevel na zahradě. Pro ten správný svízel si musíte dojít do listnatých lesů. Cestu si mohou ušetřit ti, kteří mají už svízel vonný zakoupený v zahradnictví. 

Možná už ho už na zahradě máte, jen mu říkáte mařinka vonná. Pokud se na procházku dubovým, bukovým či habrovým lesem přeci jenom vypravíte, nezapomeňte si přibalit nůžky, mařinku byste zbytečně vytrhávali i s kořínky – stačí ji stříhat těsně nad zemí.

Sběr mařinky vonné

Od dubnu do května na počátku kvetení sbíráme nať a ve stínu pomalu sušíme při teplotě nepřesahující 35 °C. Sušená voní nasládle po čerstvém senu a chuť je příjemně nahořklá. Vyvarujte se sušení na sluníčku, mařinka na slunci ztrácí barvu.

Využití mařinky vonné

Využití mařinky vonné napovídá už její název. Dlouho a příjemně voní, extrakt z ní se používá při výrobě parfémů. Sušená dodá obsahu vaší skříně sladkou vůni a odežene nevítané škůdce.

Používá se i při výrobě alkoholických nápojů a ochucování uzenin. 

Mařinka vonná najde své místo i v domácí lékárně. Léčí na drobná poranění i hnisavé rány. Doporučuje se při bolestech břicha a nadýmání, celkově uklidňuje, proto se používá při nervovém podráždění a na lepší usínání. Neměla by se však používat dlouhodobě, jedná se totiž o mírně jedovatou drogu s vedlejšími účinky (zejména bolestmi hlavy, ospalost a závratě), použijte maximálně 2 lžičky sušené natě na osobu a den.

Recepty se svízelem vonným čili mařinkou vonnou

Mařinkové mléko pro lepší spánek

1 litr mléka ochutíme medem a namočíme do něj na několik hodin 5 lžiček sušené mařinky. Přecezené vychladíme a podáváme 2 dl na osobu před spaním.

Protistresový čaj z mařinky vonné

2 lžičky sušené natě přelijeme 250 ml vroucí vody a necháme 5 minut louhovat, přecedíme.

Májová bowle

1 pomeranč nakrájený na kolečka s 10 g sušené mařinky (nedrtíme) posypeme 1 lžící krystalového cukru. Zalijeme 0,5 litrem bílého vína a sklenkou koňaku. Přiklopíme a macerujeme 12–24 hodin. Mařinku vyndáme, přilijeme dalšího 0,5 litru bílého vína a lahev šampaňského (lze nahradit 0,75 l perlivé vody). Vychladíme a podáváme s ledem.

Pokud se vám nechce trávit čas přípravou, stačí mařinku louhovat v bílém víně, i tak si pochutnáte.


Informace uvedené na tomto webu nemají povahu zdravotnického poradenství ani doporučení k postupu při léčbě. Při řešení zdravotních potíží vždy dbejte rad svého lékaře a konzultujte s ním postupy léčby.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *