Kozlíček polní alias polníček – sběr, pěstování a recepty

Patříte mezi nedočkavce, kteří se po zimě nadšeně vrhají na vše zelené a čerstvé? Jak mlsní medvědi číháte na první lístky medvědího česneku nebo kopřivy? Nadšeně ohýbáte hřbet pro drobná kvítka podbělu? Natěšeni jste správně. Po zimě vaše tělo potřebuje dobít energii a k tomu potřebuje vitamín C. 

Můžete se samozřejmně ládovat tabletkami, ale vaše chuťové buňky moc nadšené nebudou. Případně můžete sáhnout po citronu a dát tak vale vaší zubní sklovině. 

Ostatní zdroje vitamínu C, jako je například rybíz či šípek, jsou v prvních jarních měsících v nedohlednu. Příroda nám naštěstí nabízí zásoby hned zjara. Někteří z nás kupují v hyper a supermarketech lístky polníčku v úhledných igelitových sáčcích. Lístky polníčku si ale můžete vypěstovat sami – stačí si pořídit sáček se semínky kozlíčku polního, dříve známého jako kozlíček polníček. Jde o rostlinu s vynikajícími nutričními hodnotami, která si právem zaslouží místo v našem jídelníčku.

Při pěstování kozlíčku se nemusíte bát, že jste zaspali – sázet můžete od jara do podzimu. Sadba na podzim nebo uprostřed léta vám zaručí, že si na čerstvých lístcích pochutnáte i v zimě. 

Pěstování kozlíčku polního

Kozlíček sázíme asi 1 cm hluboko do řádků vzdálených od sebe 25 cm. Sazeničky jednotíme asi 12 cm od sebe. Pravidelně zaléváme a odplevelujeme. V horkém létě vysévejte v polostínu a hodně zalévejte. Pár rostlinek nechte vykvést, kozlíček se dobře vysemeňuje a pro další roky vám ušetří práci. Výhodou kozlíčku polního je jeho výborná odolnost vůči zimě.

Sběr kozlíčku polního

Pokud se obáváte, že polníček ovládne vaši zahradu, nebo prostě nemáte možnost výsadby, je tu ještě další řešení, jak přijít k lahodným lístkům s ořechovou chutí: hurá do přírody! 

Poklady Matky přírody najdete totiž na každém kroku. 

Pro kozlíček nemusíte překonávat žádné velké překážky. Stačí se jen rozhlédnout. Lodyha vysoká 10–30 cm se vidlicově dělí a má nenápadné bělavé až modré květy. Roste od nížin do podhůří, na polích, pastvinách, příkopech, trávnicích a vinicích. Lístky jsou jen menší a štíhlejší než u šlechtěných kultivarů.

Vyskytuje se běžně i když ne v hojném množství. Listové růžice jsou nejvýživnější od počátku března do dubna.

Zpracování kozlíčku polního

Lístky kozlíčku konzumujeme čerstvé. Brzy zjara nás zásobí vitamínem C, dodají i provitamín A, vitamíny skupiny B, velké množství fosforu, vápníku a železa. Přidáváme je do míchaných salátů a studené kuchyně obecně. Některé hospodyňky polníček používají do polévek, špenátu, nádivek a brambor. V tomto případě ztrácí výživovou hodnotu. Pokud si chcete brzy zjara zpestřit polévku, nádivku či špenát, sáhněte raději po kopřivě nebo sedmikrásce.

Příjemnou oříškovou chuť lístků využijete i při přípravě smoothie. 

Recepty s kozlíčkem polním

Salát s kozlíčkem a vejci

  • hluboký talíř lístků kozlíčku
  • 3 vejce vařená natvrdo
  • 1 velká cibule
  • 2 lžíce octa
  • 1 lžíce oleje
  • sůl, cukr, pepř, citronová šťáva

Lístky natrháme na kousky, cibuli nakrájíme na tenká kolečka, vejce nasekáme na drobno. Vše promícháme a ochutíme. Ihned podáváme.

Listový salát s kozlíčkem a křenem

  • 2 hlávkové saláty
  • 100 g kozlíčku
  • 1 cibule
  • Na zálivku:
  • 1 jogurt
  • 1 lžíce oleje
  • citronová šťáva
  • sůl, cukr

Lze doplnit: 2 lžíce jemně nastrouhaného křenu (případně vejce, šunka – není nutné)

Kozlíček a salát roztrháme na kousky, přidáme cibuli nakrájenou na tenká kolečka, přelijeme křenovou zálivkou a promícháme. Můžeme ozdobit kolečky vajec a nakrájenou šunkou.

Bramborový salát s kozlíčkem

  • 750 g brambor vařených ve slupce
  • 250 g kozlíčku
  • 3 lžíce oleje 
  • 50 g slaniny
  • 200 ml vývaru (libovolný)
  • 2 cibule
  • ocet, bílé víno
  • pažitka
  • sůl, pepř

Připravíme si marinádu a necháme ji vychladit.
Vývar uvedeme do varu a přidáme víno, olej, drobně nakrájenou cibuli, sůl, pepř, ocet.
Do vychladlé marinády vložíme brambory nakrájené na plátky a jemně nakrájenou pažitku. Necháme chvilku uležet. Připravíme si zatím slaninu, drobně pokrájenou uškvaříme a nalijeme na salát. Můžeme podávat s vařeným nebo sázeným vejcem, k opečené uzenině či rybě.