Jitrocel kopinatý na bolesti v krku a kašel

Jitrocele na zahradě se jen tak nezbavíte. Většinou lepivá semínka roznosíte po celé zahradě a pak máte o práci postaráno. Než se pustíte do likvidace, nejprve se dobře rozhlédněte. Pokud najdete růžice úzkých dlouhých listů, máte vyhráno a možná si to odplevelení, alespoň částečně, odpustíte. Včelky vám budou také nesmírně vděčné za takovou zásobárnu pylu.

Našli jste totiž babku, myší ocas, myší ouško, volský jazyk, beraní jazyk, psí jazyk. No prostě jitrocel kopinatý. 

Ne nadarmo se semena jitrocele přidávají do travních směsí vysévaných na pastvinách pro ovce a krávy. Díky tomuto „plevelu“ se značně vylepšuje kvalita mléka a zdraví chovaného skotu.

Jitrocel v domácí lékárně

Jitrocel si jako planá rostlina našel místo v léčitelství už dávno. Dnes se však, díky stoupající poptávce farmaceutických firem, pěstuje. 

Šťávou z čerstvých listů se dříve potírala drobná poranění, ekzémy a spáleniny. Čerstvé listy se vkládaly do bot, jako prostředek proti otlakům. Otázkou zůstává, jak velké riziko hrozí zanesením druhotné infekce.

Jitrocelový sirup proti kašli

Čerstvé listy jitrocele lze využít v výrobě sirupu proti kašli. Postup je stejný jako u jiných léčivek, jako je například divizna. 

Ve větší lahvi vrstvíte listy a cukr (lze přidat tenká kolečka bio citronu), upěchujete a ukončíte vrstvou cukru. Necháte stát při stálé teplotě, dokud se neuvolní šťáva, kterou slijete do skleniček. 

Doba kvašení závisí na teplotě. Pokud lahev postavíte do teplé místnosti, můžete mít do 10 dnů hotovo. Většina lidí dává přednost „chladnější“ verzi (například zakopání do země), výsledku se dočkáte trochu později (za 3 měsíce), ale odpadá starost s hlídáním stálé teploty. Skleničky s hotovým sirupem uchovávejte v temnu a chladnu (v lednici).

Rychlejší varianta jitrocelového sirupu proti kašli

Kdo potřebuje sirup co nejdříve nebo si na předešlý recept netroufá, semele dvě vrchovaté dvojhrstě jitrocelových listů na masovém mlýnku. Na mírném ohni je uvaří v troše vody, 300 g cukru a 250 g medu za stálého míchání do zhoustnutí. Ještě horké naplňte do sklenic se širokým hrdlem. Do lednice schováme až po vychladnutí.

Sušený jitrocel

Sušený se používá v čajových směsích, nejlépe s mateřídouškou. Dávkujeme 1 vrchovatou lžičku na 0,25 litru vody. Účinný je zejména proti kašli, při bolestech v krku a pomáhá při odhlenění. Napomáhá při potížích s astmatem, zánětem průdušek a s onemocněním dýchacích cest. Je doporučován jako podpůrný prostředek kuřákům, kteří se rozhodli s tím praštit.

Sběr a sušení jitrocele

Jitrocel je na sušení a skladování jedna z nejchoulostivějších bylin, ale to neznamená, že máte hodit flintu do žita.

Listy jitrocele sbíráme od května do srpna. Na sběr si vyhraďte slunečný den, listy musí být suché nepolámané a nezapařené, jinak velmi snadno černají. 

Květních stvoly odstraňte hned při sběru. Sušíme maximálně v 5cm vrstvě a při teplotě do 40 °C, lze si je předsušit na slunci, ale dosušení musí probíhat ve stínu. Při sušení listy neobracíme! 

Dobře usušené listy jsou bez zápachu, mají olivovou až hnědozelenou barvu a lámají se. Správné skladování je u jitrocele velmi důležité, snadno plesniví a černá. 

Našli jste na zahradě nebo za plotem rostlinku a jste si jisti, že jde o jitrocel, vyrobili jste čaj nebo sirup a teď zjišťujete, že listy nepřipomínají myší ocas? Nebojte se, své blízké neotrávíte. Mezi 6 druhy u nás vyskytujícího se  jitrocele najdete i jitrocel prostřední a větší. Oba jsou zařazeny také mezi léčivky, ale nemají tolik účinných látek.

Jitrocel kopinatý

Jitrocel v kuchyni

V kuchyni používáme pouze mladé čerstvé listy. Mají svíravou jemně nahořklou chuť.

Slané jitrocelové lístky

Těstíčko:

  • vejce
  • polohrubá mouka
  • sůl lžíce oleje
  • lžíce perlivé vody

Ušleháme těstíčko. Omyté lístky osušíme o obalíme v hladké mouce. Namáčíme v těstíčku a vkládáme do rozpáleného tuku, smažíme po obou stranách. Podáváme s brambory nebo ke grilovanému masu.

Sladké jitrocelové lístky

Těstíčko:

  • vejce
  • mléko
  • polohrubá mouka
  • špetka soli
  • špetka kypřícího prášku

Omyté a osušené lístky obalíme v hladké mouce a v těstíčku. Smažíme v rozpáleném oleji a necháme okapat. Obalujeme v moučkovém cukru se skořicí. Podáváme teplé jako moučník.

Jitrocel jako krmivo pro ptactvo

Patříte v zimních měsících také k plničům ptačích krmítek? Chovatelé kanárků a jiných zpěvných ptáků by mohli vyprávět, jak jsou jejich chovanci ze semínek jitrocele nadšení.


Informace uvedené na tomto webu nemají povahu zdravotnického poradenství ani doporučení k postupu při léčbě. Při řešení zdravotních potíží vždy dbejte rad svého lékaře a konzultujte s ním postupy léčby.